Anton de Kom in het nieuws


11 januari 2022

Win een exemplaar van het prachtige nieuwjaargeschenk Ba Anangsieh via Het Parool!

“Deze verhaaltjes zijn van mijn land. Ik ben in Suriname geboren. Het land van een eeuwige zonneschijn.’ Was getekend: A. de Kom. In samenwerking met de Anton de Kom Stichting maakte Uitgeverij Atlas Contact een niet voor de handel bestemde uitgave van Ba Anangsieh, verhaaltjes van de spin uit Suriname met twee ‘eigen vertelsels’, geïnspireerd op de Anangsieh Tories die zijn grootmoeder vertelde.

Op de binnenzijde van het omslag en op de titelpagina zijn pagina’s afgebeeld uit de schriften van De Kom. De verhalen Groot moeder komt en Anangsieh is hen te slim af worden in februari met andere verhalen van De Kom gebundeld in Anangsieh Tories, met een voorwoord van Gerda Havertong, een nawoord van Raoul de Jong en illustraties van Brian Elstak.”

Wil je kans maken op een exemplaar? “Stuur een mail met motivatie naar m.decocq@parool.nl om in aanmerking te komen voor een van deze nieuwjaarsgeschenken. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.”

Illustratie Nola Hatterman

https://www.parool.nl/kunst-media/maak-kans-op-deze-literaire-nieuwjaarsgeschenken~b8bea1e9/?fbclid=IwAR3UZemvBolGRrjvQN6JzPLqyLJJ2EYvoKCOv6E1uFAW9IX5Wk7a9PF5ePE


1 december 2021

Save the Date:
tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider

Anton de Kom
Schrijver, strijder, wegbereider

Vanaf 26 maart 2022 is in het Nederlands Openluchtmuseum de tentoonstelling Anton de Kom -schrijver, strijder, wegbereider te zien. De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) was een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Zijn bekendste werk is het boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934; een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. De Kom was de eerste schrijver die de geschiedenis van Suriname vanuit niet-westers perspectief aan de orde stelde. Hij streed voor een menswaardig bestaan, niet alleen voor zijn onderdrukte landgenoten, maar voor iedereen die lijdt onder uitbuiting en onderdrukking. In zijn werk kaart De Kom het onrecht aan dat het koloniale systeem veroorzaakt, vooral op persoonlijk niveau. In 2020 kreeg Anton de Kom een eigen venster in de Canon van Nederland. In deze co-creatie met de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum Anton de Kom en zijn gedachtegoed aan een breed publiek. Aan de hand van thema’s; de verbinder, de leraar, de aanklager, de strijder, de wegbereider en een speciaal voor de tentoonstelling gemaakt kunstwerk ‘Papa de Kom’. Daarmee laat het museum zien dat de strijd van De Kom nog altijd actueel is. In de ruimte zijn plekken waar bezoekers met elkaar in gesprek kunnen gaan aan de hand van dilemma’s en vraagstukken naar aanleiding van citaten van Anton de Kom. Hoeveel veranderde er tussen zijn tijd en de onze? Zijn er gelijkenissen tussen de protesten in solidariteit met Black Lives Matter en de strijd van De Kom?

foto familie archief Anton de Kom

Papa de Kom
Speciaal voor deze tentoonstelling maakt de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson, in samenwerking met studenten van de Nola Hatterman kunstacademie in Paramaribo en jongeren bij het Forensisch Centrum voor Adolescenten in Amsterdam en Assen, een levensgrote installatie. Het kunstwerk bestaat uit een holografisch portret van Anton de Kom dat boven circa 200 geboetseerde koppen zweeft. Hiervoor gebruikt Doorson roodbakkende klei die hij heeft gemaakt van aarde uit het district Para in Suriname, De Koms geliefde geboorteland. De inheemse bevolking gebruikt deze aarde voor het maken van kruiken.
Met ‘Papa de Kom’ verbeeldt Doorson de vele mensen die Anton de Kom hoop gaf, door te luisteren en hen een perspectief te bieden. In het werk staat het menselijke verhaal centraal, vooral dat van diegenen in de samenleving die leven onder zware en onrechtvaardige leefomstandigheden.

Over Ken Doorson
Ken Doorson (Moengo (Suriname), 1978) heeft zijn opleiding gevolgd aan de Feffik Painting and Decorating School Curaçao, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Doorson staat bekend om zijn grote kleurrijke portretten in een historische context. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld waaronder in Nederland, België, Frans-Guyana (Biennale du Marronage) en Suriname. Ken Doorson woont in Suriname en werkt afwisselend in Suriname en Nederland.

De tentoonstelling is een co-creatie van het Nederlands Openluchtmuseum, de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson en ontwerpbureau Kinkorn.

Met medewerking van de Anton de Kom Stichting, NAKS Suriname, Stichting Stil Verleden, Etchica Voorn, studenten van de Nola Hatterman kunstacademie in Paramaribo, jongeren bij het Forensisch Centrum voor Adolescenten in Amsterdam en Assen, Karwan Fatah-Black, Roy Wijks en André Reeder.

Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider is vanaf 26 maart 2022 te zien in het Nederlands Openluchtmuseum.


25 november 2021

Op 25 november 2021 is van ons heengegaan op een leeftijd van 93 jaar Cornelis Theodore Julius de Kom. In leven gepensioneerde van Telesur, Ridder in de Ere –Orde van de Gele Ster en jarenlang vrijwilliger bij SEH-AZP. Cees de Kom was de tweede zoon van Anton de Kom.

Cees de Kom

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2021/12/03/wat-zijn-vader-overkwam-tekende-cees-de-kom-voor-het-leven/


16 oktober 2021

‘Antonlogie’ gepubliceerd na eerste Anton de Komschrijfwedstrijd!

Op 15 oktober 2021 is bekend gemaakt dat Liang de Beer en Rudya Melim de winnaars zijn van de eerste Anton de Kom-schrijfwedstrijd, georganiseerd door The Black Archives, Anton de Kom Stichting en uitgeverij Atlas Contact.

Hun verhalen zijn opgenomen in de bundel Antonlogie, verhalen over het gedachtegoed van Anton de Kom, dat gelijktijdig werd gepresenteerd. Liang de Beer schreef het essay Verhalen van migratie waarin ze de vraag tracht te beantwoorden hoe de kolonie doorwerkt in haar familiegeschiedenis en Rudya Melim schreef een poëtische ode Aan Anton de Kom, aan activisten van toen & nu en aan jou.

Volgens de jury van de Anton de Kom-schrijfwedstrijd, bestaande uit Kathleen Ferrier, Vincent de Kom, Raoul de Jong, Tessa Leuwsha en Mitchell Esajas, getuigen de inzendingen van een enorme verhalende kracht en urgentie. In totaal meldden 46 mensen zich aan voor de schrijfwedstrijd. Hieruit werd een voorselectie van 15 personen gemaakt die hebben deelgenomen aan een traject waarin ze aan schrijfworkshops hebben deelgenomen van Karin Sitalsing en Neske Beks. Er zijn uiteindelijk 13 inzendingen voor de schrijfwedstrijd ingestuurd.

Hoezeer Anton de Kom’s gedachtegoed een bron van inspiratie is voor vele generaties, bewijzen ook de overige verhalen in de bundel ‘Antonlogie: Verhalen over het gedachtegoed van Anton de Kom’. In vaak heel persoonlijke, onderzoekende bijdragen buigen de schrijvers zich over onder meer hun band met het gedachtegoed van De Kom, zijn inzichten over recht en onrecht, zijn pleidooi voor zwart bewustzijn en zijn strijd om de dingen waar we niet graag over praten bespreekbaar te maken. Deze bundel wordt ingeleid door Mitchell Esajas en bevat naast de bijdragen van de twee winnaars van de Anton de Kom-schrijfwedstrijd essays van Guno Jones, Nina Jurna, Vincent de Kom, Ianthe Sahadat en Humberto Tan.

Anton de Kom was een antikoloniaal denker, verzetsstrijder, vader, auteur en dichter. Hij wijdde zijn leven aan de strijd tegen kolonialisme en fascisme. Vele decennia na zijn overlijden wordt hij nog steeds herinnerd, zo bleek eens te meer in 2020: De Kom werd opgenomen in de canon en Wij slaven van Suriname werd een bestseller.

Het boek kan je bestellen op:

https://www.theblackarchives.nl/blog/boek-antonlogie-gepubliceerd-na-eerste-anton-de-komschrijfwedstrijd


22 juni 2021

Wat is het mooiste boek dat Adriaan van Dis tijdens de lockdown heeft gelezen?

(Boeken Week 2021)

https://www.instagram.com/p/CQb9SoGg1cn/?utm_medium=copy_link


12 juli 2021

Achterkleinzoon van verzetsheld Anton de Kom:
‘Ik sta op de schouders van een gigant’

Vincent de Kom verdiepte zich in de Surinaamse jaren van schrijver, verzetsheld, activist én overgrootvader Anton de Kom. Tijdens het doorploegen van jaargangen oude Surinaamse kranten kwam De Kom nog een opzienbarend bericht tegen.

In De Banier van 18 mei 1934 stond dat Anton de Kom enkele dagen eerder op de Nederlandse radio had voorgelezen uit het net gepubliceerde Wij slaven van Suriname. “Mijn hart maakte een sprongetje.

Alleen al het idee dat er misschien ergens nog geluidsopnamen te vinden zijn…

Het lijkt me fantastisch om hem zelf te kunnen horen. Uit de verhalen van de familie weet ik dat hij een goede verteller was met een prettige stem.”

Lees het volledige artikel
https://www.parool.nl/amsterdam/achterkleinzoon-van-verzetsheld-anton-de-kom-ik-sta-op-de-schouders-van-een-gigant~bc8282c3/


9 juni 2021

Anton de Kom (foto Piet Zwart) in Eregalerij van de Nederlandse Fotografie

In het Nederlands Fotomuseum (Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam) is voor het eerst in de geschiedenis een Eregalerij samengesteld voor fotografie als hedendaags en actueel medium.

In de Eregalerij vertellen 99 foto’s samen het verhaal van de ontwikkeling van de fotografie in Nederland vanaf 1842. Het toont de hoogtepunten, de vernieuwingen en de enorme stappen die fotografen maakten. Iedere foto is van iconische waarde door hun maatschappelijke en artistieke betekenis.

Het Nederlands Fotomuseum presenteert de Eregalerij om iedereen te inspireren met beelden uit de boeiende ontwikkeling van 180 jaar fotografie. Beelden die je met andere ogen naar de wereld laten kijken met prachtige visuele verhalen die ertoe doen. Bewust is één beeld open gelaten en dat is de keuze van het publiek. De foto die voor hen de Eregalerij compleet maakt: 99+1.

Portret Anton de Kom (1933) door Piet Zwart

Lees verder
Eregalerij van de Nederlandse Fotografie | Nederlands Fotomuseum

Koning naar vers geopend Fotomuseum Rotterdam – Blauw Bloed


5 juni 2021

400 JAAR HUGO DE GROOT

Op 5 juni heropent Loevestein haar deuren! Eindelijk kan Loevestein haar expositie onthullen aan het grote publiek: een unieke tentoonstelling over het leven van Hugo de Groot, het wonder van Holland. Niet zomaar een tentoonstelling maar een beleving, een ervaring, die nieuwe gedachten inspireert en de bezoeker aan het denken zet. Loevestein zorgt natuurlijk voor een veilig bezoek met een vaste route en het hanteren van alle coronaregels.

 Kruip in het hoofd van Hugo de Groot

In de tentoonstelling 400 jaar Hugo de Groot kruip je in het hoofd van een van Nederlands belangrijkste rechtsgeleerden. In de expositie wordt aandacht besteed aan de ontsnapping van Hugo de Groot. Dit is in de afgelopen 400 jaar op vele manieren verbeeld in film, boeken, fotografie en beeldende kunst. Bezoekers kunnen zelf een kijkje nemen in de boekenkist. De expositie loopt langs de daadwerkelijke cel van Hugo de Groot. In deze cel werd hij in 1619 opgesloten op Loevestein, toen een staatsgevangenis.

Universum van gedachten

Ervaar in de expositie het ‘universum van gedachten’. Hugo de Groot verbaasde velen door zijn intelligentie en kennis. Op elfjarige leeftijd werd hij door de Franse koning al ‘Het wonder van Holland’ genoemd. De Groot had een brede interesse en schreef boeken over onder andere recht, religie, oorlog en politiek. Zijn werk vormt de basis van onder meer het huidig internationaal recht en zeerecht. Hugo de Groot baseerde zich bij het schrijven van zijn werken op het idee dat ieder mens mag denken en geloven wat hij wil en recht heeft op een gelijke behandeling. Zijn gedachtegoed is nog altijd actueel. Hoe kunnen wij vanuit zijn ideeënwereld naar actuele kwesties kijken?

Experts aan het woord

Experts als astronaut André Kuipers en coördinator humanitair oorlogsrecht van het Rode Kruis Tessa Beeloo reflecteren in deze ruimte vanuit Hugo de Groots gedachtegoed op kwesties waar zij mee te maken hebben, zoals: Van wie is mars? Hoe ga je om met tegenstrijdige religieuze standpunten? Dit doen zij aan de hand van vijf van Hugo de Groots belangrijkste werken waarbij eerherstel, de ruimte, recht, oorlog en religie centraal staan.

Carl Haarnack vertelt over Anton de Kom

4 mei 2021

Voor het eerst een dodenherdenking bij het beeld van Anton de Kom

Het 4-5 mei Comité Amsterdam Zuidoost is een samenwerking aangegaan met Vereniging Ons Suriname, Stichting Nusantara, New Urban Collective/The Black Archives en Vereniging Opo Kondreman om samen op te trekken bij de herdenkingen in het stadsdeel. Nu nog op een bescheiden wijze, door in elk geval aanwezig te zijn bij elkaars activiteiten op het Anton de Komplein en bij het oorlogsmonument in Holendrecht. Bij de eerste dodenherdenking bij het standbeeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein hield Carl Haarnack (voorzitter Anton de Kom Stichting) een speech.

Bekijk de bijeenkomst
https://youtu.be/OD3tnnoCyWo

Lees verder
https://www.parool.nl/a-b3f0eadb


24 april 2021 

Bezoek Nationaal Ereveld Loenen


Tijdens een bezoek aan Nationaal Ereveld Loenen en de tentoonstelling in het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum krijgen de verhalen uit de geschiedenisles een diepere betekenis.

In het centrum kan je kennis met zes nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Je komt oog in oog te staan met nabestaanden van Anton de Kom (verzetsstrijder), Ben Buunk (Engelandvaarder), Philip Schwarz (Joods vervolgingsslachtoffer), Anda Kerkhoven (verzetsstrijder), Raviv van Renssen (militair gesneuveld in Srebrenica) en Timo Smeehuijzen (militair omgekomen in Afghanistan). Zij vertellen over hun verloren dierbare en zijn of haar leven.

Tijdens een wandeling langs de graven is het mogelijk om een audiotour te lopen aan de hand van QR-codes.

Op 24 april was 76ste sterfdag van Anton de Kom.


Educatie (oorlogsgravenstichting.nl)


22 februari 2021

Anton de Kom – schrijfwedstrijd

The Black Archives, Anton de Kom Stichting en uitgeverij Atlas Contact organiseren een schrijfwedstrijd waarbij het gedachtegoed van Anton de Kom het uitgangspunt vormt. Anton de Kom was een antikoloniaal denker, verzetsstrijder, vader, auteur en dichter. Hij wijdde zijn leven aan de strijd tegen kolonialisme en fascisme. Vele decennia na zijn overlijden wordt hij nog steeds herinnerd en is zijn gedachtegoed een bron van inspiratie voor vele generaties.

Wij slaven van Suriname werd tijdens de #BlackLivesMatter-protesten een bestseller, 86 jaar na de originele uitgave. Dit toont aan dat het gedachtegoed leeft en mensen nog steeds inspireert.’ – Mitchell Esajas (The Black Archives).

Anton de Kom werd in 2020 opgenomen in het Canon van Nederland. In februari 2021 nam de Tweede Kamer, na jaren van strijd voor eerherstel voor De Kom, een motie aan waarin stond dat er ‘een ruiterlijk gebaar’ moet komen ‘waarin het foutieve handelen van de toenmalige overheid inzake Anton de Kom ondubbelzinnig wordt erkend.’ Het gedachtegoed van De Kom staat volop in de belangstelling en blijft nieuwe generaties inspireren.

Wie kan er deelnemen?
De schrijfwedstrijd staat open voor mensen uit twee categorieën:

  • Middelbare scholieren
  • Overig (zoals studenten en volwassenen)

Waarover kun je schrijven?
Inzenders worden uitgenodigd om hun relatie tot het gedachtegoed van de Kom onder de aandacht te brengen in een geschreven tekst. De vorm staat vrij: het kan fictie zijn of non-fictie; een essay, een journalistieke reportage of een kort verhaal. In de tekst wordt gereflecteerd op het gedachtegoed van Anton de Kom; op slavernij en het koloniale verleden, de doorwerking ervan in het heden zoals institutioneel en anti-zwart racisme, antikoloniale strijd en solidariteit.

We vragen inzenders in eerste instantie om een outline van hun verhaal (maximaal 750 woorden), al is het ook mogelijk om direct een voltooid verhaal (maximaal 3000 woorden) in te sturen. De deadline hiervoor is 31 maart 2021.

Selectie en workshoptraject.
De jury, bestaande uit Mitchell Esajas (juryvoorzitter), Kathleen Ferrier, Raoul de Jong, Vincent de Kom en Tessa Leuwsha, maakt uit de inzendingen een selectie van deelnemers die in een workshoptraject (eind april – eind juni) ondersteund worden bij het uitwerken en schrijven van hun verhaal. Hieruit zal de jury de winnaars kiezen.

Uitreiking en boekpublicatie.
De winnende verhalen worden opgenomen in een boekpublicatie van uitgeverij Atlas Contact i.s.m. The Black Archives. In de bundel worden tevens verhalen opgenomen van bekende auteurs. De winnaars krijgen hier een vergoeding voor.

De winnaars van de schrijfwedstrijd worden bekend gemaakt op 1 oktober 2021 (start Black Achievement Month), dan wordt ook de bundel feestelijk gepresenteerd.”

Meer informatie, richtlijnen voor outline en de algemene voorwaarden bij de wedstrijd: atlascontact.nl

https://www.theblackarchives.nl/anton-de-kom-schrijfwedstrijd.html?fbclid=IwAR3V1yU6fJo1Xmgltg4cGHKnTBWK-N9cF7Nlc1aXCljNBqgYo88LAelqCBA


22 februari 2021

Wir Sklaven von Suriname

Op de 123ste geboortedag van Anton de Kom is er bij Transit Verlag in Duitsland een Duitse uitgave verschenen van “Wij Slaven van Suriname”. De eerste Duitse vertaling is uit 1936. Deze nieuwe uitgave is vertaald door Birgit Erdmann.


1 februari 2021

In januari 2021 heeft de Anton de Kom Stichting een nieuw logo in gebruik genomen. Bij een vernieuwd bestuur hoort een moderner logo was de gedachte. Het is ontworpen door Peter Allard en vervangt het ontwerp van Antoine (Ton) de Kom, respectievelijk kleinzoon en zoon van Anton de Kom.


30 januari 2021

Nabestaanden Anton de Kom blij met gebaar kabinet: ‘Belangrijk is eerherstel’

De kinderen en nabestaanden van Anton de Kom zijn blij met de toezegging van minister Blok om de Surinaamse schrijver en verzetsman te eren met “een ruiterlijk gebaar”. Hoe dat gebaar eruit gaat zien is nog niet bekend, maar de familie waardeert de belofte van het kabinet.

“Wat voor familie belangrijk is, is dat er eerherstel komt voor hun vader”, zegt Carl Haarnack, voorzitter van de Anton de Kom Stichting, namens de familie. “De Kom stond voor rechtvaardigheid en voor eerlijkheid en een andere relatie tussen Nederland en Suriname. Hij was niet de schurk waar hij wel voor is uitgemaakt.”

Het werk van Anton de Kom kwam onlangs opnieuw in de belangstelling door de Black Lives Matter-beweging en het maatschappijbrede debat over racisme. Ook staat Anton de Kom sinds vorig jaar in de Canon van de Nederlandse geschiedenis, als eerste Surinamer ooit. Het gebaar van het kabinet past in de hernieuwde aandacht en waardering voor leven en werk de Surinaamse schrijver, zegt Haarnack.

“Anton de Kom is een belangrijk historisch figuur waar we de hele koloniale geschiedenis aan ophangen. Maar De Kom is ook een vader en een grootvader en het is belangrijk dat de kinderen van De Kom van de minister horen: we hebben dat misschien niet gedaan zoals we dat hadden moeten doen.”

Minister Blok heeft gezegd “graag” met kinderen van De Kom in gesprek te willen over de invulling van het gebaar. Blok denkt zelf aan een fonds om Surinaamse studenten te helpen. “Wij gaan het gesprek open in en zijn in ieder geval blij dat er een dialoog ontstaat”, aldus Haarnack.

Lees het hele artikel:
Nabestaanden Anton de Kom blij met gebaar kabinet: ‘Belangrijk is eerherstel’ | NOS


29 januari 2021

Het kabinet komt met een “ruiterlijk gebaar” naar Anton de Kom, de Surinaamse schrijver die tegen kolonialisme en racisme streed en in de Tweede Wereldoorlog in Nederland verzetswerk deed.

Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Die vroeg de regering een gebaar te maken “waarin het foutieve handelen van de toenmalige overheid ondubbelzinnig wordt erkend”. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Minister Blok neemt de motie deels over. Hij weigert te erkennen dat de Nederlandse overheid foutief heeft gehandeld, maar wil “graag” met kinderen van De Kom in gesprek over de invulling van het gebaar. Blok denkt aan een fonds om Surinaamse studenten te helpen.

Lees het hele artikel:

Kabinet komt met gebaar naar Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom | NOS


18 december 2020

Motie van GroenLinks voor eerherstel Anton de Kom

Het gaat er dan waarschijnlijk toch van komen. Driekwart eeuw na het overlijden van Anton de Kom ligt er in de Tweede Kamer een motie klaar. GroenLinks dringt bij het kabinet aan op eerherstel voor de Surinaamse schrijver, activist en verzetsheld. De motie kan inmiddels rekenen op de steun van een ruime meerderheid in het parlement, zegt initiatiefnemer Bram van Ojik.

In de motie wordt gevraagd om een ‘ruiterlijk gebaar, waarin het foutieve handelen van de toenmalige overheid inzake Anton de Kom ondubbelzinnig wordt erkend’. Tijdens zijn verblijf in Suriname in 1933 werd hij op last van het koloniaal bestuur eerst in de gevangenis gezet en daarna zijn vaderland uitgezet. 

Het is de hoogste tijd om dat recht te zetten, stelt Van Ojik

Het woord excuses wordt niet gebruikt. “Excuses van de regering kunnen complex zijn,” legt Van Ojik uit. “Daar zit ook een juridisch aspect aan. We vragen nadrukkelijk om een ruiterlijk gebaar en een ondubbelzinnige erkenning van gemaakte fouten. Het is aan de minister van Buitenlandse Zaken om daar een gepaste vorm voor te vinden. Dat kan een brief zijn, een speech of een verklaring in een debat. De nabestaanden zitten daar niet geharnast in, hebben zij mij laten weten.” 

De motie wordt na het reces ingediend. Van Ojik: “Het plan was om de motie deze week in te dienen in het debat over de relatie met Suriname, maar dat werd geschrapt vanwege de coronamaatregelen.”

Lees het hele artikel:

https://www.parool.nl/a-b4485ad0


18 december 2020

In het radioprogramma Humberto op NPO1 is dit jaar voor het eerst het Non-fictie Boek van het Jaar gekozen. Boekenredacteur Emma-Louise Diest heeft elke maand een favoriet geselecteerd. De selectie bestond aanvankelijk uit 11 boeken (januari-november). Zes boeken zijn inmiddels afgevallen, en dus waren er nog slechts vijf in de race om de titel te winnen.

Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya, 
Kanker voor Beginners van Jeroen van Merwijk, 
Wij slaven van Suriname van Anton de Kom, 
Stoorzender van Arjen Lubach 
INDO van Marion Bloem

Iets voor 16.00 uur maakte Humberto de uitslag bekend. De winnaar is Wij Slaven van Suriname. De prijs ‘een pen’ werd in ontvangst genomen door Mitchell Esajas.


28 november 2020

Wij Slaven van Suriname (1934) is dit jaar opnieuw uitgegeven. Dit iconische boek krijgt 86 jaar na publicatie eindelijk de aandacht die het verdient. Help ons het werk van Anton de Kom te bekronen met deze prijs. Stem vóór 15.30 uur op 18 december:

Humberto’s Non-fictie Boek van het Jaar: stem hier op de laatste 5 – NPO Radio 1

Hartelijk dank namens het bestuur van de Anton de Kom Stichting


16 november 2020

Wij slaven van Suriname’ van Anton de Kom nu ook beschikbaar als luisterboek

“Een antikoloniaal juweel van een boek.” – Philomena Essed

Wij slaven van Suriname (1934) van Anton de Kom blijft relevant. Anton de Kom is opgenomen in de Canon van Nederland. Het boek dat het Nederlands kolonialisme van de andere kant, dat van de tot slaaf gemaakte, belicht is nu beschikbaar als luisterboek. Ingesproken door Yannick Jozefzoon.

Beschikbaar op:

Luisterrijk 
https://www.luisterrijk.nl/luisterboek/9789045043524/wij-slaven-van-suriname

Storytel
https://www.storytel.com/nl/nl/books/2000788-Wij-slaven-van-Suriname

www.atlascontact.nl


30 september 2020

Kinderboekenweek 2020

Het geschenk van de Kinderboekenweek 2020 (30 september t/m 11 oktober) is geschreven door Arend van Dam. Het thema dit jaar is geschiedenis. Hij vertelt in dit boek 8 verhalen. Het zijn allemaal verhalen waarin volop wordt gereisd. Eén daarvan is het verhaal over Anton de Kom.

Zoals hij zelf schrijft: “Als ik in mijn eigen familie geen held kan vinden, dan moet ik die maar ergens anders vandaan halen. Ik ben er al snel een op het spoor. Hij woont in mijn boekenkast. Zijn naam is Anton de Kom. Ik lees zijn leven. Woord voor woord volg ik zijn gedachten op papier. Als ik uitgelezen ben, leg ik contact met zijn dochter Judith. Ze denkt nog elke dag aan haar vader en aan de verhalen die hij vertelde.

https://kinderboekenweek.nl/uitgaven/kinderboekenweekgeschenk/


24 september 2020

Gemeente Renkum

Gemeente Renkum heeft besloten om in Oosterbeek (in de wijk Bovenparck) een nog aan te leggen weg te vernoemen naar Anton de Kom.

https://renkum.nieuws.nl/gemeentenieuws/60544/verzetsstrijder-anton-de-kom-krijgt-eigen-straat-in-oosterbeek/


16 juli 2020
Wij slaven van Suriname na 86 jaar op de bestsellerlijst

Wij slaven van Suriname van de Surinaamse schrijver en activist Anton de Kom (1898-1945) is een van de belangrijkste antikoloniale geschriften van de 20e eeuw. Het boek is het eerste, maar ook nog steeds een van de weinige werken waarin het Nederlandse koloniale bewind en de slaveneconomie van Suriname worden beschreven.

http://www.letterenfonds.nl/nl/entry/2770/wij-slaven-van-suriname-na-86-jaar-op-de-bestsellerlijst


Vertaalrechten Wij slaven van Suriname verkocht aan Duitse uitgever

Wij slaven van Suriname van Anton de Kom gaat in het Duits verschijnen. De vertaalrechten zijn verkocht aan de Duitse uitgeverij Transit Verlag. Naar verwachting verschijnt de Duitse editie in het voorjaar van 2021. De vertaling zal van de hand van vertaalster Birgit Erdmann zijn.